Hlavní navigace

Informativní důchodová aplikace pro zaměstnance i OSVČ

19. 3. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Důchodová aplikace je významným pomocníkem. Ještě před dosažením důchodového věku je možné zkontrolovat a doplnit potřebné informace, které ČSSZ v evidenci nemá.

Orientační výši důchodu i kontrolu důchodově pojištěných dob lze zjistit prostřednictvím orientační důchodové aplikace České správy sociálního zabezpečení. Co aplikace nabízí a lze ještě před odchodem do důchodu doplnit scházející údaje o náhradních dobách či dobách důchodového pojištění?

Co se dozvíte v článku
  1. Informace o pojištěných dobách a orientační výši budoucího důchodu
  2. Informativní důchodová aplikace
  3. Postup přihlášení do aplikace
  4. Úprava orientačního výpočtu důchodu v aplikaci
  5. Doložení a oprava dob důchodového pojištění
Dělič obsahu „zdarma“ (před tímto widgetem) a dostupného až po vyžadované akci (za tímto widgetem)

Informace o pojištěných dobách a orientační výši budoucího důchodu

Informativní důchodová aplikace je určena všem pojištěncům od devatenácti let, respektive po získání alespoň jednoho roku důchodového pojištění. Především je však určena pojištěncům v produktivním věku, tj. třicet let a více. Jde o online službu ePortálu ČSSZ. Pojištěnci tu najdou přehlednou informaci o dosud důchodově pojištěných dobách i odhadovanou výši důchodu.

Aplikace je zdarma. Je třeba se přihlásit do ePortálu ČSSZ. Postačí datová schránka nebo Identita občana, například bankovní identita. Služba pracuje s osobními údaji pojištěnců. Je logicky přístupná pouze těm lidem, kteří disponují tzv. elektronickou identitou. Kdo datovou schránku či Identitu občana nemá nebo nechce ePortál využít, může požádat o Informativní list důchodového pojištění poštou či online. Žádost lze odeslat písemně na adresu ČSSZ, Odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5 nebo elektronicky podepsanou uznávaným elektronickým podpisem na adresu e-podatelny: posta@cssz.cz.

Informativní důchodová aplikace

Zdaleka nejde jen o orientační výši důchodu či dobu, kterou je třeba pro důchod ještě odpracovat (ta se má navíc v rámci připravované důchodové reformy změnit). Důležitá je i kontrola dob důchodového pojištění. Aplikace totiž ukazuje údaje o pojištěných dobách a vyměřovacích základech (včetně vyloučených dob), které jsou evidovány u České správy sociálního zabezpečení. Ty odesílá každoročně zaměstnavatel prostřednictvím evidenčních listů důchodového pojištění. Údaje o důchodových dobách osob samostatně výdělečné činných eviduje na základě podaných přehledů o příjmech a výdajích ČSSZ.

Důležité jsou i vyloučené doby. Vyloučená doba je tzv. sociální událost bez výdělku, např. doba dočasné pracovní neschopnosti, doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, doba péče o dítě do 4 let věku nebo péče o závislou osobu aj.

Postup přihlášení do aplikace

Nejprve je třeba se do ePortálu ČSSZ přihlásit prostřednictvím datové schránky či Identity občana. Poté se udělí souhlas s předáním údajů – trvalý nebo jednorázový.

Autor: ČSSZ

Následně se nabídnou služby, které lze v ePortálu využít. Zde se ve službách pro pojištěnce zobrazí Informativní důchodová aplikace. Po jejím spuštění se již pojištěnci zobrazí jeho osobní údaje. Zejména ženy zde mohou doplnit počet vychovaných dětí pro stanovení důchodového věku a pro případné zvýšení důchodu o výchovné. Zde jsou rovněž plánovány v rámci připravované důchodové reformy změny. Aplikace aktuálně počítá s platnou právní úpravou, kdy na výchovné mají nárok i ženy s jedním či dvěma vychovanými dětmi.

Dále se zobrazí odhad výše důchodu, datum dosažení důchodového věku, celkový počet získaných roků a dnů pojištění a kolik schází k dosažení potřebných 35 let důchodového pojištění. Aplikace zobrazí pro kontrolu i celkový přehled zhodnocených dob a evidovaných let pojištění.

Autor: ČSSZ

Úprava orientačního výpočtu důchodu v aplikaci

V aplikaci se nemusí objevit všechny doby. Některé se nezapočtou proto, protože došlo k souběhu a jiná doba je pro pojištěnce výhodnější (např. souběh výchovy dítěte a zaměstnání) nebo se jedná o dobu, která není dobou pojištění ani náhradní dobou pojištění (např. doba studia od 1. 1. 2010).

VIDEO: O důchod je možné žádat i online

Zdroj: YouTube

Ale jsou i doby, které mají být započteny, a přesto započteny nejsou. Údaje totiž Česká správa sociálního zabezpečení v evidenci nemá. Zpravidla jde o počet vychovaných dětí (dokládá se až následně rodnými listy), dále doba učení či studia na střední nebo vysoké škole a u mužů doba vojenské či civilní služby.

Aby byl výsledek aplikace co nejpřesnější, je možné tyto doby při výpočtu zadat, avšak jen pro účely výpočtu. Trvale v aplikaci nezůstanou, musí být prokázány příslušnými doklady. 

Čím doložit scházející doby pojištění podrobně popisuje příručka Dokládání dob důchodového pojištění

Doložení a oprava dob důchodového pojištění

Jestliže by chtěl pojištěnec již nyní doplnit scházející doby důchodového pojištění a mít tak své údaje pro budoucí důchod kompletní, může se obrátit na kteroukoli OSSZ spadající pod příslušnou ÚSSZ (územní správu sociálního zabezpečení) podle místa trvalého bydliště. Samozřejmě k tomu potřebuje originální doklady, například doklady o studiu, rodné listy dětí atd. Z nich budou pořízeny ověřené kopie a předány na ústředí ČSSZ k zaevidování.

ebf - tip - debata

Chystáte se do důchodu, ale v evidenci ČSSZ chybí některé doby pojištění. Co teď? Přečtěte si také:

Chystáte se do důchodu, ale v evidenci ČSSZ chybí některé doby pojištění. Co teď?

A když dosud evidované údaje nesedí? Česká správa sociálního zabezpečení na svých internetových stránkách doporučuje nejprve požádat o vyhotovení informativního osobního listu důchodového pojištění. Pokud bude mít uživatel Informativní důchodové aplikace dojem, že evidované doby pojištění nejsou zcela v pořádku (např. jsou údaje duplicitní nebo je namísto započtených 365 dní zaměstnání hodnoceno jen 65 dnů), bude na základě podané žádosti zkontrolován obsah individuálního konta pojištěnce a případné duplicity či drobné nesrovnalosti vzniklé nesprávným automatizovaným zpracováním ELDP se upraví.

Může se stát, že i přesto některé doby o zaměstnání zcela schází, případně jde o zaměstnavatelem nesprávně vyhotovený ELDP. V takovém případě se musí pojištěnec opět obrátit na OSSZ a požádat o doplnění evidence nebo opravu údajů v ní obsažených.

Využili jste již Informativní důchodovou aplikaci ePortálu ČSSZ?

  • Ano, samozřejmě.
    61 %
  • Ne, ale chystám se do ní nahlédnout.
    15 %
  • Vůbec jsem o takové možnosti nevěděl/a.
    23 %
  • Nezajímá mě to.
    2 %
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).