Pod křídlem noci se najíte v naprosté tmě

18. 4. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 244086
Navštívíte-li restauraci Pod křídlem noci, čeká vás nevšední zážitek. Najíte se totiž v naprosté tmě a tím, že přijdete o jeden smysl, nabude stolování úplně jiný rozměr.

Tentokrát Gurmán zavítal na zvláštní místo, kde zrak necháváte za dveřmi restaurantu a příbor se stává vaším nepřítelem. Stolujete totiž v naprosté tmě a ztráta zraku vás přinutí vnímat gurmánský zážitek z nového úhlu.

Restaurace: Pod křídlem noci
Lokace: Národní 10, Praha 1
Typ: česká kuchyně, ryby, vegetariánská jídla
Gurmán  Pod křídly noci 1 světlá část

Restaurace Pod křídlem noci se skládá z tmavé a světlé části. Noví hosté začínají svou návštěvu v restauraci ve světlé části, kde si mohou před jídlem zvýšit apetit aperitivem. Než zavítají do černočerné tmy, číšník hosty instruuje, jak bude návštěva probíhat, prozradí číslo stolu i jméno obsluhy a nabídne bezpečnostní schránku k úschově všech věcí, které by mohly být nežádoucím zdrojem světla. V tmavé části restaurace totiž obsluhují lidé se zrakovou vadou a světlo by je mohlo zmást.

Gurmán  Pod křídly noci 2 tmavá část

Následuje výběr z nabídky, která obsahuje menu inspirované domácí kuchyní, vegetariánské nebo rybí menu a jako poslední také menu zahalené tajemstvím, které rozluštíte až na talíři. Každá z nabízených variant obsahuje předkrm, hlavní chod, dezert a kávu nebo čaj.

Vstup do tmavé části restaurace má vždy tentýž rituál. Číšník ze světlé části předá vaši ruku obsluze, která o vás pečuje v tmavé části. Ta ji umístí na své pravé rameno, taktéž se vás chytne případně i váš další spolustolovník. Jako „vláček“ pak pomalu dojdete ke svému stolu. Stejně se po restauraci pohybujete i při odchodu. Vždy za doprovodu číšníka, který se stará o váš stůl.

Objednávka

Vegetariánské menu – 790 Kč

  • Okurkové špalíčky plněné omáčkou s tzatziki a tapenádou z oliv, kaparů a sušených rajčat
  • Pečený lilek plněný čerstvou zeleninou a zapečený sýrem ricotta
  • Grilovaný ananas na zeleném pepři s javorovým sirupem a vanilkovou zmrzlinou
  • Káva nebo čaj

Menu inspirované domácí kuchyní – 790 Kč

  • Kuřecí consomé se zeleninou julienne a celestýnskými nudlemi
  • Telecí medailonky s balsamicovými cibulkami a šťouchaným bramborem s jarní cibulkou a slaninou
  • Tradiční jablečný závin s vanilkovou omáčkou
  • Káva nebo čaj

Jdete-li do restaurace s představou, že i beze zraku se budete držet zásad slušného stolování, už předkrm vás vyvede z omylu. Okurky plněné chutnou omáčkou s tzatziki by bylo obtížné krájet i za světla. Za tmy se tato představa jeví jako nemožná. Záhy proto oceníte přívětivou tmu, která ukryje váš nerovný zápas s pokrmem, který by za denního světla působil všelijak, jen ne důstojně. Čtěte více: V brněnské kavárně můžete zpomalit a cestovat časem

Stejně obtížný souboj vás čeká také s hlavním chodem. Plněné plátky šťavnatých lilků je nejjednodušší jíst holýma rukama. Způsob stolování ale nic nezmění na výborné chuti. Bez možnosti si jídlo pořádně prohlédnout, hosté často ze svého chodu identifikují jen nejvýraznější ingredience. Budiž proto Gurmánovi odpuštěno, když poznamená pouze to, že směs, kterou jsou lilky naplněny, je chutná a obsahuje žampiony a rajčata.

Sladká tečka na závěr vegetariánského menu dělá tomuto přízvisku opravdu čest. Grilovaný ananas tvoří s javorovým sirupem úžasnou kombinaci, kterou jemně dotvoří chutná zmrzlina a pikantní pepř. Milosrdná tma skryje pod svou rouškou i ty, kteří se labužnicky odváží sbírat zbytky sirupu z talíře holými prsty. Čtěte více: Bílé rukavičky pro pocit luxusu

Gurmán  Pod křídly noci 3 - černo:o)

Předkrm z menu inspirovaného domácí kuchyní tvoří silný chutný kuřecí vývar, který obsahuje výborné celestýnské nudle. Výhodou restaurace je, že vás nikdo nepokárá pohledem, budete-li si polévku vychutnávat srkáním.

Snažit se jíst, aniž byste viděli, kde se právě na talíři nachází maso a příbor, je pravým oříškem. Po několika marných pokusech dopravit do úst na vidličce aspoň malé sousto zjistíte, že k jídlu vlastně potřebujete pouze vidličku a zbytek obstaráte druhou rukou. V opačném případě se totiž přistihnete při tom, že maso konzumujete po obřích kusech, abyste se vůbec najedli. Telecí maso totiž není křehké tak, jak by mohlo být, a proto se snaha krájet ho příborem nesetká s velkým úspěchem. Pestře ochucené šťouchané brambory se slaninou vám při konzumaci problém dělat nebudou. Zato u balsamicových cibulek jinak než s rukama nepochodíte.

Jablečný závin už žádnou nástrahu neskýtá. Na talíři nikam neutíká a vy si proto můžete užít jeho jemnou a sladkou chuť, doprovázenou voňavým aroma pečených jablek a vanilkové omáčky.

Večery ve tmě s doprovodným programem se konají každý čtvrtek a pátek od 19 do 23 hodin. Přes týden funguje restaurace, kterou zdobí vkusné obrazy, jako místo, kam můžete zajít na oběd. Během večera s programem si můžete poslechnout hru na violoncello nebo například erotické povídky.

Marketing Meeting AI a tvorba obsahu

Jakou preferujete kuchyni?

Neobvyklý zážitek zpříjemňuje milá obsluha, která se pečlivě stará o každé vaše přání. Po tmavém prostoru se pohybuje s naprostou jistotou, oproti hostům, kteří se neorientují ani na svém stole. Čtěte více: Liberecký Zoo 1320 Restaurant nabízí pastvu pro oči i žaludek 

Hodnocení

Restauraci jsme opouštěli nadšeni a skvěle naladěni. Bylo zajímavé pozorovat své reakce v situaci, kdy se nemůžeme orientovat v prostředí pomocí zraku. A vychutnat si u toho, nikým nepozorováni, i dobré jídlo, zaručí vzpomínku, ke které se budeme rádi vracet. Za Gurmána proto oprávněně udělujeme všech pět hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5

Pět hvězdiček – maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout.

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).