Hlavní navigace

Která města na Plzeňsku mění pro rok 2025 koeficienty k dani z nemovitých věcí?

Dnes
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Koeficienty k dani z nemovitých věcí doznají mnoha úprav. Přinášíme přehled, k jakým změnám dojde v roce 2025 ve větších městech v Plzeňském kraji.

Například v Plzni se daň zvýší asi u dvou tisíc nemovitostí. V Rokycanech zase výrazně stoupnou koeficienty pro průmysl a supermarkety. V Domažlicích či Tachově se naopak daň měnit nebude.

Co se dozvíte v článku
  1. Jaké jsou nyní koeficienty k dani z nemovitostí
  2. Co se mění od roku 2025?
  3. Jak mění koeficienty města v Plzeňském kraji
  4. Plzeň
  5. Klatovy
  6. Rokycany
  7. Sušice
  8. Domažlice
  9. Tachov

Jaké jsou nyní koeficienty k dani z nemovitostí

Vzhledem ke změně zákona musela řada měst schválit pro rok 2025 novou vyhlášku ohledně koeficientů k dani z nemovitostí. Koeficientů je dnes hned několik:

  • základní koeficient (dle počtu obyvatel)
  • koeficient „1,5“ pro podnikatele a různé stavby typu garáží
  • místní koeficient
  • inflační koeficient

Co se mění od roku 2025?

Od roku 2025 končí koeficient 1,5, přičemž obce ale mají možnost podnikatele a další typy staveb, kterých se koeficient 1,5 týkal, zavést speciální místní koeficient. Další novinkou je, že od příštího roku už nelze snížit základní koeficient k dani, půjde jen o jednu kategorii zvýšit. Změn doznal i místní koeficient, který lze nově stanovit 5 způsoby: pro celé území obce, jednotlivé katastrální území, jednotlivý městský obvod nebo městskou část, jednotlivou skupinu nemovitých věcí (např. rekreační budovy) a jednotlivou nemovitou věc.

U daně z nemovitostí dojde v roce 2025 k řadě změn. Které koeficienty končí? Přečtěte si také:

U daně z nemovitostí dojde v roce 2025 k řadě změn. Které koeficienty končí?

Změny koeficientů okresních měst v jednotlivých krajích

Praha

Karlovarský kraj

Jak mění koeficienty města v Plzeňském kraji

Plzeň

V Plzeňském kraji se nachází 5 okresních měst – Domažlice, Klatovy, Plzeň, Rokycany a Tachov. Nad 10 tisíc obyvatel má ještě Sušice. Plzeň má v současnosti stanovený základní koeficient v závislosti od konkrétního katastrálního území od 1,6 až do 4,5. Zároveň má Plzeň stanovený podnikatelský koeficient ve výši 1,5. Stejný koeficient platí i pro rekreační budovy a garáže.

Vzhledem k počtu obyvatel (Plzeň má přes 180 tisíc) bude mít Plzeň základní koeficient 3,5 a více než polovině částem zůstane zvýšený na 4,5. Dosavadní snížené koeficienty pro určitá katastrální území Plzně už nepůjde uplatnit.

Pro Malešice a Dolní Vlkýš, které mají v současnosti základní koeficient snížený na 1,6, bude nově stanoven místní koeficient 0,5, který způsobí, že daň pro ně vzroste jen o relativně malou částku. 

Zároveň bude pro rekreační budovy, garáže a podnikatelské budovy platit na celém území Plzně místní koeficient 1,5. Pokud se na nemovitou věc bude vztahovat vedle místního koeficientu pro jednotlivou skupinu nemovitých věcí také místní koeficient pro jednotlivé katastrální území, použije se vyšší z nich.

Změny koeficientů v reálu znamenají, že pro 15 630 rodinných nebo bytových domů by výše daně měla zůstat v příštím roce stejná jako letos, pro další zhruba 2000 domů daň vzroste a pro několik desítek klesne.

Klatovy

Pro okrajové části Klatov je nyní základní koeficient snížený na 1,4. Katastrální území Klatovy, Kal u Klatov, Luby. Sobětice u Klatov, Štěpánovice u Klatov a Tajanov u Tupadel mají nyní základní koeficient 2. Žádný místní ani podnikatelský koeficient pak není stanoven.

Nově bude muset být ve všech částech základní koeficient 2, ke zvýšení ale v okrajových částech Klatov nedojde, jelikož pro ně město stanovilo snížený místní koeficient ve výši 0,7.

Rokycany

Rokycany mají nyní základní koeficient ve výši 2 a podnikatelský koeficient v hodnotě 1,5. Základní koeficient zůstává i nadále stejný, pro některé podnikatele však daň vzroste. Zdanitelné stavby a zdanitelné jednotky pro podnikání v průmyslu, stavebnictví, dopravě, energetice nebo ostatní zemědělské výrobě totiž budou mít v roce 2025 stanoven místní koeficient 2, a od roku 2026 dokonce 3. Zároveň zastupitelstvo Rokycan schválilo zavedení místních koeficientů pro vymezené nemovité věci, a to formou vydáním opatření obecné povahy. Pozemky a na nich umístěné budovy, které jsou na základě územního plánu vymezeny jako plocha pro průmyslovou výrobu a sklady, ale také pozemky a na nich umístěné budovy, které jsou určeny k obdobným účelům, ale jsou umístěny na jiných plochách než přímo na plochách určených pro průmyslovou výrobu a sklady, budou mít stanoven pro rok 2025 místní koeficient ve výši 2 a pro roky 2026 a dále ve výši 3.

Pro pozemky a na nich umístěné budovy, na nichž jsou provozovány supermarkety či velkoplošná prodejna drogerie a pozemky, které se nachází u těchto provozoven a jsou na nich umístěna parkoviště, bez nichž by nebylo možné provést kolaudaci uvedené provozovny, pak bude od příštího roku stanoven místní koeficient ve výši 5.

Pro podnikatele v zemědělské prvovýrobě, lesním nebo vodním hospodářství a pro ostatní druhy podnikatelů se nic nemění.

Sušice

V Sušici nyní platí základní koeficient 2,5 pro části města Sušice I., II. a III. a koeficient 1,0 pro části města Chmelná, Rok, Vrabčov, Albrechtice, Milčice, Humpolec, Divišov, Nuzerov, Dolní Staňkov, Záluží, Volšovy a Červené Dvorce. Podnikatelský koeficient je pak stanoven na 1,5. Nově bude všude určen základní zvýšený koeficient 2,5 a místní koeficient pro podnikatelské budovy ve výši 1,5. Daň tak vzroste pro obyvatele v okrajových částech.

skoleni_7_11

Domažlice

V Domažlicích se nic nemění a i nadále v nich zůstává pouze základní koeficient ve výši 2. Žádný místní ani podnikatelský koeficient stanovený není a ani nebude v příštím roce.

Tachov

K žádným změnám nedojde ani v Tachově, kde zůstane základní koeficient na 2 a místní na 3.

Daň z nemovitých věcí je podle vás ve vaší obci...

Seriál: Jak na daně
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. Chystá nový byznysový podcast.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).