Hlavní navigace

Louny zvýší pro rok 2025 daň z nemovitostí, Litoměřice musely vyhlášku opravit

Dnes
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Koeficienty k dani z nemovitých věcí doznají mnoha úprav. Přinášíme přehled, k jakým změnám dojde v roce 2025 v okresních městech v Ústeckém kraji.

Koeficienty mění například Louny nebo Most. Litoměřice pak musely svoji vyhlášku opravit.

Co se dozvíte v článku
  1. Jaké jsou nyní koeficienty k dani z nemovitostí
  2. Co se mění od roku 2025?
  3. Inflační koeficient
  4. Jak mění koeficienty okresní města v Ústeckém kraji
  5. Chomutov
  6. Most
  7. Teplice
  8. Ústí nad Labem
  9. Litoměřice
  10. Louny
  11. Děčín

Jaké jsou nyní koeficienty k dani z nemovitostí

Vzhledem ke změně zákona musela řada měst schválit pro rok 2025 novou vyhlášku ohledně koeficientů k dani z nemovitostí. Koeficientů je dnes hned několik:

  • základní koeficient (dle počtu obyvatel)
  • koeficient „1,5“ pro podnikatele a různé stavby typu garáží
  • místní koeficient
  • inflační koeficient

Co se mění od roku 2025?

Od roku 2025 končí koeficient 1,5, přičemž obce ale mají možnost pro podnikatele a další typy staveb, kterých se koeficient 1,5 týkal, zavést speciální místní koeficient. Další novinkou je, že od příštího roku už nelze snížit základní koeficient k dani, půjde jen o jednu kategorii zvýšit. Změn doznal i místní koeficient, který lze nově stanovit 5 způsoby: pro celé území obce, jednotlivé katastrální území, jednotlivý městský obvod nebo městskou část, jednotlivou skupinu nemovitých věcí (např. rekreační budovy) a jednotlivou nemovitou věc.

U daně z nemovitostí dojde v roce 2025 k řadě změn. Které koeficienty končí? Přečtěte si také:

U daně z nemovitostí dojde v roce 2025 k řadě změn. Které koeficienty končí?

Inflační koeficient

Od roku 2024 byl zaveden tzv. inflační koeficient, který má předejít situaci, kdy uvalovaná daň v průběhu času reálně klesá. Na zdaňovací období roku 2024 byl inflační koeficient stanoven na základě přechodných ustanovení zákona o dani z nemovitých věcí ve výši 1. 

Inflační koeficient se vypočítává jako podíl bazického úhrnného indexu spotřebitelských cen za domácnosti k měsíci květnu roku předcházejícímu zdaňovacímu období a základu 100, přičemž se tento výsledek zaokrouhlí na jedno desetinné číslo směrem dolů. Referenčním měsícem pro určení inflačního koeficientu pro následující zdaňovací období je tedy vždy měsíc květen. Zároveň právní úprava zamezuje meziročnímu snížení inflačního koeficientu, v případě deflace zůstane koeficient stejný.

Vzhledem k tomu, že inflace letos poklesla, zůstane inflační koeficient i pro příští rok stejný a daň se tedy kvůli inflačnímu koeficientu nijak zvyšovat nebude a zůstane na úrovni 1,0.  

Inflační koeficient k dani z nemovitých věcí bude i v roce 2025 ve výši 1,0 Přečtěte si také:

Inflační koeficient k dani z nemovitých věcí bude i v roce 2025 ve výši 1,0

Změny koeficientů okresních měst v jednotlivých krajích

Jak mění koeficienty okresní města v Ústeckém kraji

Chomutov

Aktuálně v Chomutově platí zvýšený základní koeficient 4,5, místní koeficient 2 a koeficient 1,5 pro podnikatele, rekreační domy a garáže. A na výši daně by se nemělo nic měnit ani v roce 2025. Základní koeficient zůstane na 4,5 a stejně tak místní na 2. Pro podnikatele, garáže a rekreační nemovitosti se pak zavede zvláštní místní koeficient 3, který je ale stejný jako současný násobek koeficientu 2 a 1,5, takže daň zůstane stejná.

Most

V Mostě mají sice v současnosti základní koeficient 3,5, pro některé části však platí snížené koeficienty 1,6 a 2. Zároveň je stanoven místní koeficient 2 a koeficient 1,5 pro rekreační nemovitosti a garáže. Nově bude mít Most ve všech částech základní koeficient 3,5. Stejně tak i nadále zůstává místní koeficient 2. Nově je zavedený místní koeficient 3 pro garáže a stavby pro rekreaci. Daň se tak v roce 2025 v Mostě zvýší jen těm, kteří v současnosti mají snížený základní koeficient.

Teplice

V Teplicích je nyní základní koeficient zvýšen na 4,5, místní koeficient není stanoven a pro podnikatele, garáže a rekreační nemovitosti je určený koeficient 1,5. Také v Teplicích tak museli schválit novou vyhlášku, výše daně však zůstává pro všechny stejná. Základní koeficient totiž zůstane na 4,5 a pro garáže, podnikatele a rekreační stavby bude zaveden místní koeficient ve výši 1,5.

Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem mají v současnosti základní koeficient ve výši 3,5 a místní koeficient v hodnotě 2. Rovněž ve městě platí koeficient 1,5 pro rekreační stavby, garáže a pro podnikatele. Ve vyhlášce, kterou město schválilo pro příští rok, pak Ústí nad Labem výši daně nemění. Podobně jako další města jen končící koeficient 1,5 nahradilo místním koeficientem 3 pro rekreační stavby, garáže a podnikatele.

Litoměřice

Litoměřice mají v současnosti zvýšený základní koeficient 2,5 a místní koeficient 2. Stejně jako další města pak mají stanovený i koeficient 1,5 pro podnikatele, rekreační stavby a garáže. 

V červnu letošního roku pak Litoměřice sice schválily novou vyhlášku, ve které chtěly výši daně zachovat, udělaly v ní však chybu a omylem snížily daně z garáží, rekreačních staveb a pro podnikatele. Pro všechny tyto nemovitosti totiž ponechaly místní koeficient 1,5, což by znamenalo snížení daně.

Litoměřice však stihly chybu ještě v termínu napravit a v září schválily novou vyhlášku. Základní koeficient tak klesne na 2, pro obytné budovy a ostatní zdanitelné jednotky bude místní koeficient 2,5 a pro garáže, rekreační stavby a podnikatele 3.

Louny

V Lounech mají v současnosti u pozemků základní koeficient 2 a u staveb snížený na 1,4. Pro Brloh a Nečichy je navíc základní koeficient snížen na 1. Místní koeficient je pak v současnosti na 2.

Nově bude na celém území Loun platit základní koeficient 2 pro všechny stavby i pozemky. Místní koeficient pak sice zůstává na 2, přičemž pro obytné budovy bude jen ve výši 1,5. I tak to ale bude znamenat pro obyvatele zvýšení daně. Nově město navíc zavede místní koeficient 2,5 pro zdanitelné stavby a zdanitelné jednotky pro podnikání v zemědělské prvovýrobě, lesním nebo vodním hospodářství a koeficient 3 pro zdanitelné stavby a zdanitelné jednotky pro podnikání v průmyslu, stavebnictví, dopravě, energetice nebo ostatní zemědělské výrobě. Firmám v těchto sektorech se tak daň zvýší.

skoleni_7_11

Modelové příklady, jak změna ovlivní občany a podnikatele:

  • Majitel rodinného domu v Lounech: Dříve platil 5000 Kč ročně, nyní zaplatí 5350 Kč ročně.
  • Zemědělec vlastnící trvalé travní porosty: Dříve platil 10 000 Kč ročně, nyní zaplatí 15 000 Kč ročně.
  • Firma v průmyslu (např. výrobní podnik): Dříve platila 20 000 Kč ročně, nyní zaplatí 30 000 Kč ročně.

Děčín

V Děčíně doposud měli základní koeficient 3,5 a koeficient 1,5 pro garáže. A na výši daně se nic nebude měnit ani v roce 2025, jen koeficient 1,5 pro garáže bude v kategorii místních koeficientů.

Daň z nemovitých věcí je podle vás ve vaší obci...

Seriál: Jak na daně
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. Chystá nový byznysový podcast.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).