Hlavní navigace

Podpora v nezaměstnanosti vzroste. Státnímu rozpočtu to pomůže, věří ministerstvo

Dnes
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Podpora v nezaměstnanosti se v prvních měsících zvýší. Pro starší uchazeče o práci pak bude ještě velkorysejší. Vzroste i maximální výše podpory.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) je zároveň přesvědčeno, že zvýšení podpory se v konečném důsledku státu vyplatí.

Co se dozvíte v článku
  1. Podpora v nezaměstnanosti v současnosti
  2. V prvních měsících bude podpora vyšší
  3. Pro starší zaměstnance bude podpora velkorysejší
  4. Maximální výše podpory rovněž vzroste
  5. Sjednotí se pravidla
  6. Vyšší podpora pro osoby bez předchozích příjmů
  7. Prodloužení doby důchodového pojištění pro nárok na podporu 
  8. Rozpočet na tom vydělá, říká ministerstvo

Podpora v nezaměstnanosti v současnosti

Výše podpory v nezaměstnanosti je přímo odvislá od dosavadních příjmů. U bývalých zaměstnanců se vypočítá vynásobením procentní sazby a průměrného měsíčního čistého výdělku v posledním zaměstnání. U podnikatelů se stanoví procentní sazbou z posledního vyměřovacího základu v rozhodném období přepočteného na 1 kalendářní měsíc. 

Aktuálně platí, že první dva měsíce je uplatněna sazba 65 %, další 2 měsíce 50 % a po zbývající podpůrčí dobu pak 45 % z průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Zároveň ale existuje strop ve výši 58 % měsíční průměrné mzdy v Česku za první až třetí čtvrtletí předchozího roku (při rekvalifikaci 60 %). Nejvýše tak může uchazeč o práci letos pobírat 24 608 Kč měsíčně.

Kdo před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu ukončil poslední zaměstnání sám nebo dohodou se zaměstnavatelem, činí jeho procentní sazba podpory v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu 45 %. V případě rekvalifikace je podpora 60 %.

Podpůrčí doba činí u osob, které ještě nedosáhly věku 50 let, 5 měsíců. Ti, kterým je 50 až 54 let včetně, mohou pobírat podporu maximálně 8 měsíců, starší pak až 11 měsíců.

Podpora v nezaměstnanosti: Jaké jsou podmínky a na co si dát pozor? Přečtěte si také:

Podpora v nezaměstnanosti: Jaké jsou podmínky a na co si dát pozor?

V prvních měsících bude podpora vyšší

MPSV nicméně nyní navrhuje výši podpory v nezaměstnanosti změnit, a to pozměňovacím návrhem k novele zákoníku práce, jejíž cílem je zvýšení flexibility pracovněprávních vztahů. Zvýšení podpory je dle MPSV nezbytné k zajištění dostatečné ochrany a finančního zabezpečení zaměstnanců při ztrátě zaměstnání. Výše podpory v nezaměstnanosti, stejně jako při rekvalifikaci, by měla více odpovídat předchozím příjmům a umožnit tak překlenout období nezaměstnanosti do nalezení nového pracovního uplatnění.

Nově by měla v prvních dvou měsících činit 80 % z čistého příjmu v posledním ukončeném zaměstnání. Další 2 měsíce by měla činit jako v současnosti 50 % a poslední měsíc klesnout ze stávajících 45 na 40 %. Flexibilnější trh práce může pomoci růstu mezd. Z dat vyplývá, že změna zaměstnání zvyšuje mzdy o 8 až 12 %. Změna práce tedy přináší vyšší mzdu, což je pro zaměstnance výhodné, dodal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Pro starší zaměstnance bude podpora velkorysejší

U starších zaměstnanců má být pokles podpory mírnější a podporu budou moct čerpat stále 11 měsíců. Dávka se starším poprvé sníží po třech měsících, podruhé po dalších třech a zbytek budou moci čerpat pět měsíců. 

Změní se i délka poskytování podpory podle věku uchazečů: 

  • do 55 let věku 5 měsíců (v současnosti do 50 let), 
  • nad 55 do 60 let věku 8 měsíců (v současnosti nad 50 do 55 let), 
  • nad 60 let 11 měsíců (v současnosti nad 55 let).
Podpora v nezaměstnanosti vzroste. Pro starší zaměstnance bude podpora velkorysejší.

Podpora v nezaměstnanosti vzroste. Pro starší zaměstnance bude podpora velkorysejší.

Autor: Podnikatel.cz

Maximální výše podpory rovněž vzroste

Zvýšit by se měl i strop. Nově by neměl činit 58 %, ale 80 % průměrné mzdy. Maximální podpora při rekvalifikaci pak rovněž bude na úrovni 80 % průměrné mzdy. Pro letošek by to znamenalo zvýšení z 24 608 Kč měsíčně (při rekvalifikaci 27 578 Kč) na 33 942 Kč. Cílem těchto změn je zajistit lidem během prvních dvou až tří měsíců nezaměstnanosti lepší finanční podporu, aby měli čas najít lépe placenou práci, aniž by kvůli finančnímu tlaku museli přijmout méně vhodnou nabídku. Obvykle totiž trvá právě 2 až 3 měsíce, než si člověk najde nové zaměstnání, uvedl Marian Jurečka.

Ptejte se odborníka v poradně Mzdové účetnictví
PhDr. Dagmar Kučerová
mzdový poradce

Sjednotí se pravidla

Novinky se dotknou také těch, kteří odešli ze zaměstnání sami nebo dohodou bez vážných důvodů. Nově i tito uchazeči mají dostat stejnou výši podpory jako ostatní.  Podpora v nezaměstnanosti bude nově stejná pro všechny, bez ohledu na to, proč opustili své poslední zaměstnání. Dosavadní systém totiž odrazuje lidi od dobrovolného odchodu z práce a trestá je za to. Pojištění si však pro tento případ platíme všichni, doplnil Marian Jurečka.

Vyšší podpora pro osoby bez předchozích příjmů

Vzrůst by měla i výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci u uchazečů o zaměstnání bez předchozích příjmů: 

  • první 2 měsíce: 0,4násobek průměrné mzdy – 16 971 Kč (nyní 0,15násobek – 6 365 Kč), 
  • další 2 měsíce: 0,20násobek průměrné mzdy – 8 486 Kč (nyní 0,12násobek – 5 092 Kč), 
  • zbývající doba: 0,15násobek průměrné mzdy – 6 365 Kč (nyní 0,11násobek – 4 667 Kč), 
  • rekvalifikace: 0,40násobek průměrné mzdy – 16 971 Kč (nyní 0,14násobek – 5 940 Kč). 

Prodloužení doby důchodového pojištění pro nárok na podporu 

Ministerstvo chce zároveň zamezit zneužívání opakovaného čerpání podpory u uchazečů, kterým neuplynula celá podpůrčí doba. Proto bude prodloužena doba důchodového pojištění potřebného pro nárok na novou podporu z 6 na 9 měsíců. V případě kratší doby pojištění bude podpora poskytována pouze po zbývající dobu a v příslušné výši.

školení říjne - dph

Rozpočet na tom vydělá, říká ministerstvo

Současné výdaje na podporu v nezaměstnanosti činí 10,5 mld. Kč ročně. Bezprostředně po zavedení změn se počítá s nárůstem výdajů o 2,4 mld. Kč. Podle modelací však MPSV nakonec počítá s pozitivním dopadem na státní rozpočet. Změna zaměstnání totiž vede ke zvýšení mzdy o 8 až 12 %. To znamená, že u jednoho uchazeče dojde k návratnosti podpory v nezaměstnanosti do státního rozpočtu v horizontu na cca 15 až 20 měsíců. Celkový nárůst mobility o 100 tisíc lidí tedy znamená zvýšené příjmy státního rozpočtu cca o 6 miliardy korun. Investice se tedy státu vrátí v podobě vyšších daňových odvodů, protože očekáváme, že změny lidem pomohou najít si lépe placené zaměstnání, doplnil serveru Podnikatel.cz Jakub Augusta, mluvčí MPSV.

Pokud změny schválí Parlament a podpoří je i prezident, měly by začít platit v roce 2026.

Souhlasíte s navrhovanými změnami podpory v nezaměstnanosti?

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. Chystá nový byznysový podcast.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).