Hlavní navigace

Účtování na kapitálových účtech

Včera
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Čtvrtá účtová třída obsahuje kapitálové účty. Objevují se zde tedy jak účty vlastních zdrojů, tak i cizích zdrojů, které účetní jednotky využívají pro svoje podnikání.

Účtová třída 4 obsahuje tzv. kapitálové účty. Právě tyto účty jsou poměrně důležité, protože jejich obsahem jsou důležité informace o účetní jednotce.

Co se dozvíte v článku
  1. Skupina 41 – základní kapitál a kapitálové fondy
  2. Skupina 42 – fondy ze zisku, převedené výsledky hospodaření 
  3. Skupina 43 –  Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení
  4. Skupina 45 – rezervy
  5. Skupina 46 a 47 – cizí zdroje financování
  6. Skupina 48 – odložený daňový závazek a pohledávka

Informace na těchto účtech informují uživatele o složení vlastního kapitálu, ale také o cizích zdrojích financování. Kapitálové účty jsou nezbytné nejen pro vnitřní potřeby podniku, ale také pro externí subjekty, jako jsou investoři, věřitelé nebo finanční úřady.

Skupina 41 – základní kapitál a kapitálové fondy

Základní kapitál představuje poměrně důležitou část kapitálu. Jedná se o ten kapitál, který společníci vkládají při zakládání účetní jednotky a slouží k pokrytí prvotních nákladů. Jedná se o tzv. vlastní zdroj financování.

V účtové osnově je pro základní kapitál vyčleněn účet 411, případně pro jeho změny (dočasné změny ve formě snížení nebo zvýšení kapitálu) účet 419. V účtové skupině se však účtuje i o dalších složkách vlastního kapitálu, a to o kapitálových fondech, emisním ážiu, o oceňovacích rozdílech z přecenění majetku a závazků nebo o oceňovacích rozdílech, které vznikají při přeměnách společností.

Účetní skupina 41 však obsahuje i další složky vlastních zdrojů, např. kapitálové fondy. Kapitálové fondy vznikají z vkladů do účetní jednotky, které nezvyšují základní kapitál. Pro tyto fondy se používá zejména účet 413.

Poslední větší skupinou, která je obsažena v účtové skupině 41, jsou oceňovací rozdíly. Oceňovací rozdíly vznikají z přecenění majetku a závazků nebo při přeměnách obchodních korporací, a to důsledkem přecenění na reálnou hodnotu. Za reálnou hodnotu je považována hodnota tržní nebo stanovená dle znaleckého posudku a další.

Posledním účtem, který se objevuje v účtové skupině 41, je účet emisního ážia. Emisní ážio vzniká v případě, kdy je emisní kurz akcií vyšší než jejich jmenovitá hodnota.

Skupina 42 – fondy ze zisku, převedené výsledky hospodaření 

Účetní skupina 42 obsahuje účty fondů (rezervní, statutární, ostatní) a převedené výsledky hospodaření minulých let – tj. kumulované zisky, kumulované ztráty a jiný výsledek hospodaření.

Účetní jednotka tvoří rezervní fond (účet 421) buď dobrovolně na základě svého rozhodnutí, anebo povinně dle zákona o obchodních korporacích. Dále může účetní jednotka tvořit tzv. statutární fondy a ostatní fondy (účet 422), kdy je povinnost tvorby zakotvena buď v zákoně o obchodních korporacích, nebo ve stanovách, příp. v zakladatelských listinách. Statutární fond může být použit na úhradu ztráty minulých let, ale i k jiným účelům – například FKSP. Výše uvedené fondy se tvoří ze zisku.

O výsledku hospodaření běžného období, který se zjistí v rozvaze anebo ve výkazu zisků a ztrát, se účtuje při otevírání účetních knih na účtu 431 – výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení. Tento výsledek hospodaření se následně převádí buď na účet nerozděleného zisku minulých let (účet 428), nebo na účet neuhrazené ztráty minulých let (účet 429).

Jiný výsledek hospodaření (účet 429) je speciální účet pro vykazování změn v účetních metodách nebo odložené daně. Také se zde účtuje o chybách v minulých obdobích.

Skupina 43 –  Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení

Účty ve skupině 43 se využívají k evidenci zisku nebo ztráty účetní jednotky za uplynulé účetní období. Jedná se o tzv. přechodný účet, na kterém je evidována ztráta nebo zisk, dokud není rozhodnuto o jejím využití. V následujícím účetním období totiž musí být rozhodnuto o tom, jak bude se zůstatkem na účtu 431 naloženo. O rozdělení potom může účetní jednotka účtovat na základě rozhodnutí valné hromady. Ke dni uzavírání účetních knih by neměl mít účet 431 zůstatek.

Při rozdělování zůstatku na účtu 431 se obvykle účtuje formou rozdělení na níže uvedené účty:

Účtování o výsledku hospodaření ve schvalovacím řízení
Text Částka MD D
Úhrada ztráty minulých let 1 000 000 Kč 431 429
Převod HV na nerozdělený zisk minulých let 500 000 Kč 431 428
Rozdělení HV – výplata podílů na zisku 85 000 Kč
15 000 Kč
431 364
342
Převod části zisku do statutárního fondu 10 000 Kč 431 428

Skupina 45 – rezervy

Od účetní skupiny 45 – rezervy se dostáváme k cizím zdrojům. Skupina 45 je věnována rezervám, o kterých se účtuje v případě, kdy účetní jednotka očekává vynaložení určitého nákladu v budoucnu, na který chce ovšem postupně vytvářet rezervu.

Nejčastěji se rezervy dělí na daňové a účetní. Zákonné (daňové) rezervy se tvoří v souladu se zákonem o rezervách – typicky se jedná o rezervy na opravy dlouhodobého majetku, rezervy na sanaci, rezervy na restrukturalizaci a další. Daňová uznatelnost účtování o rezervách je však podmíněna splněním zákonem stanovených podmínek.

Účetní rezervy zahrnují potom všechny ostatní rezervy, o kterých účetní jednotka účtuje. Jedná se například o rezervy na pozáruční opravy, rezervy na důchody nebo rezervy na ztráty z podnikání. Tyto rezervy však nejsou daňově uznatelné.

Skupina 46 a 47 – cizí zdroje financování

Účetní skupina 46 obsahuje takové dlouhodobé dluhy, které jsou vůči úvěrovým institucím. Typicky se jedná o část dlouhodobých úvěrů (účet 461). Pozor na častou chybu, kdy je na tomto účtu vykazován celkový zůstatek úvěru. Pro účely účetního výkaznictví je však zapotřebí rozdělit zůstatek úvěru na část, která bude splatná do jednoho roku, a na zbývající část splatnou nad jeden rok od rozvahového dne.

EBF24

Účetní skupina 47 obsahuje ostatní dlouhodobé závazky. Patří sem například dlouhodobé závazky vůči ovládajícím a řídicím osobám, závazky z emitovaných dluhopisů, dlouhodobé přijaté zálohy, dlouhodobé směnky k úhradě a jiné dlouhodobé závazky.

Skupina 48 – odložený daňový závazek a pohledávka

Účet 481 se používá pro účtování o odloženém daňovém závazku nebo o odložené daňové pohledávce. O odložené dani neúčtují povinně všechny jednotky. Odloženou daň musí vykazovat účetní jednotky, které podléhají povinně auditu účetní závěrky a účetní jednotky, které tvoří konsolidační celek.

Jak na odloženou daň v účetnictví? Vysvětlujeme detailně Přečtěte si také:

Jak na odloženou daň v účetnictví? Vysvětlujeme detailně

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).